Zdravím kolegov,
ako viacerí z vás, ktorí píšete, že máte záujem vstúpiť do OS SR, aj ja som s podobným entuziazmom kedysi podával výpoveď z predchádzajúceho zamestnania a po viacerých pokusoch s očakávaním a úsmevom na tvári prekračoval bránu Martinských kasární, kde ma čakal základný vojenský výcvik. Nebudem tu písať o skúsenostiach a podobných veciach, je toho dosť v iných témach. Celkovo ale môžem zhodnotiť, že som si tento pocit užíval a bol som hrdý na to, že som príslušník ozbrojených síl.
Čo ma ale skutočne nepríjemne prekvapilo a stále prekvapuje, je postup pri snahe kariérne rásť. Nemám teraz na mysli rôzne kurzy v rámci OS SR, na ktoré sa ako rádoví vojaci aj tak nedostanete, nehovoriac ešte o STANAG, o ktorom sa všade hovorí a píše ako o základnej požiadavke, ak chcete ísť vyššie. Jednoducho vám to nevyplýva z funkcie a tak je jedinou možnosťou samoštútium a následné prihlásenie sa už iba na finálnu časť, resp. preskúšanie. Nakoľko moje vedomosti z anglického jazyka nie sú najhoršie, podal som si žiadosť o toto preskúšanie, aspoň z 1. úrovne.
Tu sa konečne dostávam k podstate problému. Mojím snom bolo pôsobiť v OS SR. Vedel som, že sa neuspokojím iba s pozíciou vojaka 2. stupňa a tak som začal popri práci študovať na civilnej VŠ. Som v bakalárskom ročníku, onedlho budem spĺňať podmienky na prihlásenie sa na určité dôstojnícke pozície ale tu nastávajú komplikácie. Do výberového konania sa NEMÔŽEM prihlásiť ako súčasný príslušník OS SR. Zostal som zaskočený a hľadal aspoň náznak logiky v tomto nariadení.
Keby som bol v civile, dokončím si VŠ, nie je problém a môžem sa automaticky hlásiť do výberového konania pre kadetov z civilných vysokých škôl. Všetko dáva zmysel. Avšak ja, ako súčasný vojak, ktorý si teraz dokončil školu, musím podať výpoveď z OS SR (čo samo o sebe nie je jednoduché ak nemáte pred vypršaním kontraktu), aby som sa do OS SR vzápätí mohol hlásiť znovu, znovu absolvovať výber, základný vojenský výcvik a až potom nastúpiť na trojmesačný dôstojnícky kurz. Rozdiel medzi hlasením sa z civilu a mojím prípadom je strata zamestnania, istoty platu, všetko treba "vsadiť" na jednu kartu, riskovať a dúfať, že sa to podarí. Rozum hovorí, že každá vlastná iniciatíva sa vzdelávať, pracovať na sebe a pod. by mala byť odmenená, alebo prinajmenšom by sa jej malo ísť v ústrety. Tu to ale funguje inak a ja sa nestačím diviť, aký účel, zmysel alebo rozumné vysvetlenie može mať tento postup. Moja otázka znie, ako je to možné a či skutočne neexistuje normálna logická cesta, ako plynule prejsť na dôstojnícky kurz, keďže všetky podmienky spĺňam.
Civilná vysoká škola a jej zmysel v OS SR
-
- Vojín
Re: Civilná vysoká škola a jej zmysel v OS SR
Ahoj, toto zaujíma aj mňa a odpoveď bude mať dôležitú hodnotu , či vôbec nastúpim do OSSR . 

-
- Vojín
Myslím si, že to zaujíma viacerých a dokonca mám kolegov, ktorí majú VŠ ale vďaka tomu, že si ju dokončili až počas pôsobenia v OS SR a majú rodiny a deti, nechcú riskovať, dávať výpoveď a skúšať to zase, sú aj napriek kvalifikácii stále v mužstve, vojaci, slobodníci alebo desiatnici.
Každý z nadriadených len pokrčí plecami, je to proste tak. Zaujímala by ma reakcia niekoho z oboru, kde je v tomto nejaký zmysel?
Každý z nadriadených len pokrčí plecami, je to proste tak. Zaujímala by ma reakcia niekoho z oboru, kde je v tomto nejaký zmysel?
Zdravim
Som absolventom 1.stupna VS. A nasledne chcem vstupit do armady (nie som v OSSR ako tuna pisete). Vedeli by ste mi povedat ake zamerania jednotlivych absolventov VS skol uprednostnuju? (Mojim odborom na VS skole bola Informatika) Ake su moje sance?
Dakujem
Som absolventom 1.stupna VS. A nasledne chcem vstupit do armady (nie som v OSSR ako tuna pisete). Vedeli by ste mi povedat ake zamerania jednotlivych absolventov VS skol uprednostnuju? (Mojim odborom na VS skole bola Informatika) Ake su moje sance?
Dakujem
-
- Vojín
Viem, že je veľký záujem o absolventov medicíny, psychológie a práva. Informatika je tiež pomerne zaujímavá. Ja mám učiteľstvo ekonomických predmetov, s podobnými a rôznymi ďalšími "všeobecnými" zameraniami sa dá hlásiť na pozície veliteľov čiat. Viac ti ale povedia personalisti v stredickách výberu personálu.
Dakujem.
Vsimol som si ze beru informatikov aj na dostojnicke pozicie aj ako spominate Vy na pozicie velitelov ciat. Pockam na vyberove konanie, ktore sa ma vraj vypisat v marci a nasledne sa pojdem informovat.
Dufam ze sa tam dostanem.
Vsimol som si ze beru informatikov aj na dostojnicke pozicie aj ako spominate Vy na pozicie velitelov ciat. Pockam na vyberove konanie, ktore sa ma vraj vypisat v marci a nasledne sa pojdem informovat.
Dufam ze sa tam dostanem.